Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Няма описание.
Автор: viva1122 Категория: Други
Прочетен: 78615 Постинги: 100 Коментари: 246
Постинги в блога от Октомври, 2017 г.
14.10.2017 14:02 - БОНЗАЙ
 БОНЗАЙimage


image


image


image


image


image
image
„„


imageimage


image

image

Стиловеimage
Категория: Други
Прочетен: 945 Коментари: 4 Гласове: 6
Последна промяна: 14.10.2017 15:37
12.10.2017 18:00 - AIKIDO
   AIKIDO

 
image

AIKIDO 合 気 道 - едно от най-популярните японски бойни изкуства в света. Същността на това изкуство е не само да се защити, но и да защити самия атакуващ, обръщайки силата му срещу него и да не му причинява значителни щети. В света има голям брой подходи, но същността им се основава на постулатите, формулирани от създателя на айкидо, Морихей Уешиба.

Айкидо е синтез не само на бойните изкуства, но и на философията и религията. Морихей Уешиба създава айкидо, за разлика от предишните изкуства, насочени към убийството на врага. 
Айкидо е пътят на любовта и прави човека по-силен не от жестокостта на убийството, а от мъдростта.

 

Думата "айкидо" се състои от три канджи 合 . По принцип името може да се преведе като "пътя към хармонията на духа" или "пътя на сливането с жизнената енергия".

Уешиба изучавал много изкуства в търсене на хармоничното, но всички били неподходящи за него, тъй като довеждат до нараняванията на врага. Уешиба намира начин да неутрализира агресията на противника и да възстанови атаката, докато защитникът не реагира с агресия и остава в баланс, т.е. в хармония.

Тъй като на атакуващата сила не е необходимо да се отговаря с по-голяма сила, айкидо не се вписва дори много силно физически за хората. Някои хора дори не считат айкидо за спорт, защото в спорта е необходимо да се състезаваме, в който най-силните победят, а в айкидо на най-силните е изключително трудно да се разкрият. Айкидо може да се отдаде на поведенческия модел, при който няма атака, и ако се случи, той не надхвърля първоначалния импулс.

 

Айкидо предполага развитието не само на тялото, но и на духа, тъй като изисква силна вътрешна концентрация, контрол над агресията и високо ниво на самосъзнание.


image


В айкидо, както и в много бойни изкуства, има нива на ученика (kyu) с бял колан и нива за майстори (dan) с черен колан. Какво е правилото - има шест кю и десет дама, а системата от цветни колани отсъства. Броят на kyu може да варира в зависимост от посоката. За да се овладее едно ниво на чиракуване, е необходимо да се учи от два до шест месеца и да се научат основните техники, а след това да се премине изпит. Студентът, който е получил първото кю, може да се опита да предаде първия дан.

Уешиба основана фондацията Айкикай, предназначена за насърчаване на Айкидо и признат от японското правителство през 1940 г. и, въпреки присъствието на десетки федерации, се счита за единствения наследник на оригиналните учения.

Оръжията в айкидо се използват, но не са канонизирани. Всеки избира сам. Освен това списъкът на оръжията може да варира в зависимост отучилището. Основните видове оръжия: бокен (Дървен меч за обучение), джо (дървен прът, обикновено с дължина около 128 cm и 24-26 мм в диаметър), Танто (дължина дървен нож 30 см) vakidzasi (дърво къс меч), ​​бо (дълга версия на jo) и нагината.
Категория: Други
Прочетен: 641 Коментари: 6 Гласове: 4
01.10.2017 18:07 - БОНЗАЙ
 
БОНЗАЙ - КРАСОТА 

image


image

Има много истории и легенди за това чудо, създадено от човека, чиято родина е загадъчният и уникален Изток.

 История и легенди

Налице са тези джуджета, които познаваме с японското име "бонсай", не в Япония, а в Китай преди повече от две хиляди години. Но легендите за тях се появиха по-късно. Както се казва в легендата, императорът на династията Хан, който управлява от 206 до 220 г., решава да създаде в градината на своя дворец малко копие на империята. С истинска китайска скрупула, всички хълмове, реки, езера и, разбира се, малки дървета бяха пресъздадени. Въпреки това едва ли би било възможно да се пресъздадат дърветата в миниатюрна форма, ако не за традицията, която вече е била разработена по това време.

Пензай (китайско четене на йероглифи) - дърво "отгледано в табла" - се появи в Небесната империя, както се казва, "не от добър живот". Повечето от бедните хора, обитавали китайски градове, бяха от селото, а копнежът на нови жители на земята доведе до особен начин да отглеждат джуджета вкъщи. 
Смята се, че първият бонсай е отгледан в порцеланов съд от великия китайски поет и художник Уанг Уей.

 

И ето тук и се появи в градината на двореца на императора на гората и на горичката на селяните. Очевидно владетелят е бил привързан към даоизма, защото таоистите вярвали, че като правят обекта миниатюрен, вие получавате власт над него и можете да притежавате всичките му магически качества.


image

До 18-ти век в Япония, техниката на отглеждане на бонсай се е превърнала в много изтънчена форма на изкуството. И тогава от манастирите и дворци на японската аристокрация страст беше да проникне в къщата на самурая и началото на XIX век, се е превърнал в национален феномен, разпространява във всички сектори на японското общество. 
По това време, миниатюрни дървета нарича hachinoki - "дървета в купища".

 

Голяма роля в развитието на това изкуство, като национално явление, играе император Мейджи, който е талантлив поет и познавач на бонсай. В годините на своето царуване се появява терминът "артистичен бонсай".

image
Категория: Други
Прочетен: 1413 Коментари: 13 Гласове: 9
Последна промяна: 02.10.2017 12:49
Търсене

За този блог
Автор: viva1122
Категория: Други
Прочетен: 78615
Постинги: 100
Коментари: 246
Гласове: 726
Календар
«  Октомври, 2017  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031