Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Няма описание.
Автор: viva1122 Категория: Други
Прочетен: 78615 Постинги: 100 Коментари: 246
Постинги в блога от Юли, 2017 г.
28.07.2017 20:08 - Хризантемата
  Хризантемата - символ на Япония

 Много хора смятат, че символът за цвете на Япония е череша, но това е подвеждащо. Да живееш в страна, която така страстно обича хризантемата, че не официално я признават  за цвете-символ на Япония. 

image


Официалното име на това растение е "kikkamonso", т.е. "Герб под формата на хризантеми" . И това е едно цвете с 16 венчелистчета, което се счита за признак на имперска сила, Слънце и богатство. Хризантемата краси герба на японския императорски двор, и то в паспорта на японците.


image

Една легенда
Дори самата Япония трябва да е  благодарна за своя произход на хризантемата. В древни времена, според известната легенда, китайски жесток император научил, че на островите в морето растат магически растения - Хризантеми. От сока от това цвете може да се приготвя еликсир на безсмъртието. Но магията е ефективна, ако цветето се откъсва от честен, добър човек с добри намерения. Императорът знаел, че нито той, нито неговите подчинени нямало да могат да запазят тази свойства на растението, защото всички те имали зли сърца. И така, той намерил честен лекар и взел триста момичета и момчета, всеки да откъсне по едно цвете. От тях със сигурност трябвало да има най-малко един човек, който е в състояние да съхрани това магическо свойство. На острова  всички хора, били очаровани от красотата на района. Всички знаели, че след като се върнат, императорът ще ги убие и така че никой не се е решил да се върне в родината си. На острова, те основавали своя държава под името Япония.
Хризантемата е едно от най-често срещаните видове цъфтящи растения в страната. Всеощото признаване и обич към Хризантемата е получила заради  най-различните си видове и форми. Някои видове  са дошли от Средиземноморието и Африка, но основната родината се счита Китай и Япония. 

Първото изображение на цветето се вижда върху китайските порцеланови изделия, намерени от археолозите. Тези съдове са били произведени най-малко преди 2500 години. Цветето може да се види и в моделите на тъкани, чинии и вази. В древни времена, хризантемите, изобразени в дрехи, се смята за свещена,  тъй като тя е носена само от представителите на императорското семейство.

 image

Хризантемата за Япония е символ на  щастие и мъдрост. Тя е свързана с богинята на Слънцето - Amaterasu, на божествената богиня на храма и старите прародители на японските императори.

Дори и през 12 век, император Gotoba /управлявал - 1183-1198/, като голям фен на хризантемата я използвал като личен печат.

 Официално хризантема  с 16 венчелистчета е била използвана като емблема на императорския двор през 1869. В рамките на 2 години, правителството издаде указ, съгласно който утвърждава правото на членове на императорската къща за използването на хризантемата  в картина. В същото време всички останали японците не е било позволено да я използват. В момента тази забрана вече не е валидна.

image

По време на Втората световна война хризантема е символ на Великата японската империя. Изображение на хризантеми се монтират на военни самолети и кораби. Камикадзе войници бяха разрешено да използват цветето в знак на смелост,на каските на войниците, на раменете лепенки и корици са украсени с котва и хризантема.В  имена на военни операции също се споменава името на хризантемата.

 

image

image
щастие

Категория: Други
Прочетен: 986 Коментари: 15 Гласове: 8
Последна промяна: 29.07.2017 15:44
 Японски кукли - продължение


Hinakadzari
 

  Всяко семейство може би иска да си направи "hinakadzari" - изложба на кукли, разположени стъпаловидно на етажи, спазвайки йерархията в императорския двор, симоволизираща дворцовия живот - в най-горната си част  прекрасни кукли на император и императрица, под тях в следват различни нива на прислойките в обществото.
Тези кукли са много скъпи и за тях се шият дрехи по поръчка от коприна или брокат и "Императрицата" е в специално кимоно.
На следващите нива под тях са прислужници, сервиращи саке, други носещи тоалетни принадлежности, под тях телохранители, самураи - млади и по-стари, музиканти и певица, министри и служители така до 15-на броя кукли . Те могат да бъдат много скъпи, но има  кукли, изработени и облечени от различни материали и дори има дрехи и от хартия. Изобщо разнообразието е голямо и блести с пищността и красотата си.
Това е накратко представянето на този вид кукли и изложби - вижте самиimage
image


image
image
image

 
image


ARIGATO: / БЛАГОДАРЯ!    
- /втора дума на японски :) /


 
Категория: Други
Прочетен: 805 Коментари: 12 Гласове: 9
Последна промяна: 26.07.2017 21:39
 Цветните кукли в Япония

 image

 

Японците се възхищават и почитат деликатната и естествена красота на цветята – необходимост за душата и вековна тяхна традиция.

Правят се кукли от живи карамфили, хризантеми и още други цветя. Изкуство, което изисква търпение, опит и проникване в дущата. За да се създаде такава кукла се необходими около 100-150 растения. За направата на една кукла работят няколко човека – хубожник-дизайнер /Догу-чо/, който създава образа на куклата, скулптор, който подготвя основата и купола на тялото, както  ръцете, краката и главата й. Освен това работят и опитни градинари за изпълването с корени и стъбла за довършването на това цветно произведение на изкуството.

Резултатът е един незабравим спектакъл на красота. Тези кукли се правят през есента и това е ежегодно провеждано събитие, което се радва на голям интерес и успех в продължение на много години.

 

image

Кукли хризантеми


image

 

image


image

 

image

Следва...
Категория: Други
Прочетен: 631 Коментари: 11 Гласове: 8
Последна промяна: 10.07.2017 20:52
06.07.2017 14:10 - ЯПОНСКИ КУКЛИ
 
Малка част за японските кукли - история и мистицизъм          
            Кукли и техните "свръхестествени сили"

Най-ранните куклите в Япония  са от  преди повече от 10 000 години са образ на сексапил. По-късно, по време на Kofun (300-710 АД.) са по-големи глинени статуи на воини и животни, монтирани върху гробовете, като един вид "арест"- период играчки кукла стомана Хейан (784-1185).

Например, една малка кукла, наречена "О-Хина-сан" - просто играчка и нищо повече.

 Но има една кукла с размерите на жив човек - те са като малки деца на възраст от две до три години. Doll-момиче се нарича "On-Toku-сан", и кукла-момче - ". Tokutaro-сан" Има поверие, че ако такава кукла се малтретира или не се грижиш за нея, тя ще плаче, ще се сърди и да донесе лош късмет на техните собственици. Тези кукли също имат много свръхестествени сили.

Много отдавна, в семейство на много древно семейство имаше такава кукла на име Tokutaro-сан, който е почитан почти толкова, колкото богиня Харити, на която се моли жена, за да им даде дете. Тази кукла е бил помолена, по време когато двойката е нямала дете. Съпруга облече новите си дрехи и с любов се грижи за куклата, по-уверени, че куклата  има душа, и това ще им помогне да имат бебе. Легендата разказва, че куклата Tokutaro-сан е бил толкова жив, че когато започна пожара в къщата, тя е с голяма бързина се втурна да спаси живота си.

Японците вярват, че куклата може да "диша живот" в истинския смисъл на думата. Без значение каква е куклата. Достатъчно е да се диша въздух до устните на куклата като тя веднага оживява. Днес пример за такава кукла е Okiku.

image

 

Япония често се нарича "земята на десет хиляди кукли". От древни времена са били кукли талисман и талисман, който носи късмет и щастие на неговия собственик.

Японски традиционни кукли се наричат ​​"нингьо". И те са неизмеримо повече от забавление за децата. Това е свят, със свои собствени естетика, религия и дори мистицизъм: защото куклите в Япония, странно, но е забавно за по-голямата част за възрастни.

 

image

 

"Ningyo" може да се преведе като "човешка форма", а те са били първоначално много сериозен и много пъти използвани за защита на дома и семейството от болести, проклятия, зли духове и върколаци.

 В днешно време, японските кукли са запазили до голяма степен - но не съвсем! Същото предназначение – вече са загубили духа на древните мистицицъм и са станали изискани произведения на изкуството. 
Въпреки, че японците все още вярват, че "правилно" избраните кукли носят здраве и успех, предпазват от увреждане.

"Ningyo" направени за празниците или като подарък. Доверете им за създаване на опитни кукловоди, които могат да изпълняват по поръчка почти всеки каприз - от традиционни кукли и за изтънчен и изискан вкус.

 Много туристи идват на Япония и считат за свой дълг да се върнат в къщи с японски сувенир.  Освен това, този избор е с много големи кукли. Японските кукли са известни по целия свят за своето разнообразие и оригиналност на материалите, от които са направени. Тези материали включват: хартия, плат, дърво, глина, farforopodobny пластмаса, силикон, и дори хризантема.

Doll- изпълняващи желания

image

Японски кукла Дарума представлява чаша, „бог на  изпълнениеБодхидхарма съответстваща на синкретичен митология за щастие.

За японската Дарума - един от символите на националната култура за чужденци - хубава играчка от "японски сувенири за дома".

Древна легенда разказва, че Бодхидхарма след девет години на медитация атрофирали крайници, така Дарума извършено дървени занаятчии или папиемаше, нямат ръцете или краката. Обикновено те са червени на цвят (това плаши демоните), но се срещат и зелени, и жълти, бели и кукли. Автентична японска Дарума кукла има мустаци и брада, но не е  очи. Виновни или благодарят за нещо  е интересен ритуал. 

Японски Дарума използван за отгатване тайно коледно пожелание: пожелай си, собственикът на куклата Дарума равенства в зеницата на окото, и по брадичката - името му. През цялата година японската Дарума кукла къща стои на най-важното място, като в близост до будистки олтар. На следващия празник Нова година, ако се изпълни желанието, данните за собственика "дава" я втори glazik./втопо око се рисува/ Ако Дарума работила зле през последната година и не изпълни плана си, че тя се изгаря в храма. Човек сам си купува нова символична кукла.

Категория: Други
Прочетен: 580 Коментари: 4 Гласове: 7
Търсене

За този блог
Автор: viva1122
Категория: Други
Прочетен: 78615
Постинги: 100
Коментари: 246
Гласове: 726
Календар
«  Юли, 2017  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31