Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Няма описание.
Автор: viva1122 Категория: Други
Прочетен: 78615 Постинги: 100 Коментари: 246
Постинги в блога от Януари, 2018 г.
 
продължение...

ШЕСТ ПРАВИЛА ЗА ЗДРАВЕТО

Първо правило на здравето: Твърдо, равно легло

Креватът, на който спите, трябва да бъде толкова ра­вен и твърд, колкото можете да изтърпите. Одеялото следва да е леко и тънко, колкото да не замръзнете. Ста­райте се да лежите в постелята в изравнено положение. Когато тялото е разположено по такъв начин, теглото му се разпределя равномерно, мускулите се отпускат макси­мално, а извивките или изкривяванията на гръбначния стълб, причинени от изправеното положение през целия ден, лесно се коригират. Вън от другото твърдата постеля съхранява функционалната дейност на кожата и предпаз­ва черния дроб от умора. Нещо повече, вените, разполо­жени на повърхността на цялото тяло, оказват влияние върху движението на кръвта към сърцето. Това на свой ред води до повишена активност на чернодробната дейност, в резултат на което всички ненужни вещества, натрупали се за деня, напускат организма, а двигателните нерви се предпазват от нежелано притискане и напрежение. Дебе­лото черво се освобождава от запека и задръстването.

Гръбначният стълб на човека се състои от 33 прешле­на, разположени един под друг, образуващи вертикален стълб — 7-те горни прешлена се наричат шийни, следва­щите 12 — гръдни (или торакални), по-нататък идват съ­единени 5 поясни прешлена и след това 5 прешлена, срас­нали в триъгълна форма — кръстцови и последните чети­ри — опашна кост (опашчица)

Първият и вторият шийни прешлени получили назва­нието въртящи се около оста си, а прешлените от 2-рия шиен до 5-тия поясен — сгъващи и разгъващи.

Между прешлените са разположени хрущяли и връз­ки, които амортизират удари, триене, разтягане, защита­вайки гръбначния стълб от претоварване и нежелани въз­действия.

 

Тръбата, образувана от отделните прешлени, формира канал, в който е разположен гръбначният мозък. В среда та на всеки прешлен се намира прешленест израстък, от двете страни на който има и странични израстъци, необ­ходими за защита на гръбначния стълб от неочаквани вън­шни удари.

Второ правило на здравето: Твърда възглавница

Ниши препоръчва да се използва цилиндрична твърда възглавница, вместо мека и голяма (фиг. 7). Той пише: "...лягате хоризонтално, поставяте шията под възглавничката, така че 3-ти и 4-ти шийни прешлени буквално да ле­жат върху нея. Няма нужда да се споменава, че онзи, кой­то е привикнал с такава възглавница, ще чувства болки. В този случай върху нея може да се постави или кърпа „за лице или парче мека тъкан. Но запомнете, че от време на време тази тъкан трябва да се сваля и постепенно да се привикне към твърдата възглавница. По такъв начин след известно време ще свикнете и ще спите удобно без какъв­то и да е омекотител."

 

"За какво са ми тези мъчения?" — ще си помисли ня­кой. Но не бързайте да се отказвате от това чудесно пра­вило. Както и първото, то е много разумно.

Научно е доказано, че преградката на носа е източник за стимулиране на рефлекторната дейност на вътрешните органи (фиг. 8). В нея са концентрирани центровете на раз­лични рефлекси. Затова като се въздейства върху определе­на точка, могат да се излекуват много болести. Да си при­помним: при припадък, силно опиянение или загуба на съзнание — обикновено на човека дават да помирише пар­че памук, напоено с амонячен спирт и той идва в съзнание. Това става защото периферните окончания на троичния и симпатиковия нерв са получили необходимия импулс.

 

Установено е, че преградката на носа контролира фи­зиологичното равновесие на всеки вътрешен орган. Таки­ва болести като сенна хрема, астма, миома, напрежение в артериите на сърцето, заболявания на половите и ендок­ринните органи, паращитовидната и щитовидната жлеза, незадържането на урина, болки при менструален цикъл, запек, ентерит, отслабване на диафрагмата, бъбречни за­болявания, болести на стомаха, черния дроб и ухото, а съ­що раздразнителност, безсъние, световъртеж, зависят от състоянието на носната преграда.

Твърдата възглавница лекува атеросклерозата на мозъч­ните съдове. Познавам много упорити хора, които страдат от загуба на паметта, от атеросклероза, но не искат да спят на твърда възглавница. И всички те се лутат от лекар на лекар, от една система на лечение към друга. Твърдата възглавница, независимо от първоначалния дискомфорт, между другото, стимулира мозъчното кръвообращение, адаптирайки шийните прешлени един към друг и посте­пенно преодолявайки кристализацията (втвърдяването) на отложените продукти в мозъчните съдове.

 

От древни времена, тайната за дълголетие се изразява с поговорката: "Дръж главата на студено, краката на топ­ло и стомаха празен." Такава "студена глава" може да се получи само при използването на твърда цилиндрична възглавница. Най-добре е тя да се подлага под шията та­ка, че 3-ти и 4-ти шийни прешлени да лежат върху нея. Нужно е да се лежи по гръб. Отначало регулирайте поло­жението на шията с ръце и като полежите така 5 минути ще намерите удобното положение. Именно то ще бъде правилното за вас....

image

Спомням си в японския сериал Камбе - леглата и най-вече възглавниците, на които спяха  :) 

следва...


Категория: Други
Прочетен: 253 Коментари: 1 Гласове: 6
Последна промяна: 23.01 16:16


    СИСТЕМАТА НА НИШИ

Основател на предлаганата система е вече покойният японски проф. К. Ниши, който започнал великото си де­ло, след като сам изучил и проверил на практика повече от 70 000 източници от национални и чужди автори по здравословни въпроси. В числото на тези източници по­падат древногръцката, древноегипетската, тибетската, ки­тайската, филипинската медицинска практика, йога, изс­ледвания на съвременните специалисти в областта на ле­чението и профилактиката на различни заболявания, диетология, дишане, биоенергетика, водолечение, гладуване и т.н., т.е. всичко, което съвременният човек често усвоява поотделно.

От огромното количество материал Ниши, отхвърляй­ки всички повтарящи се или без особено значение източ­ници, отделил само 362 източника, които послужили като основа за разработването на уникалната система за здра­ве, известна навсякъде като Система за здраве на Ниши.

Какво е подтикнало К. Ниши да се нагърби с такъв гигантски труд?

В основата на всяка мисъл, на всяко движение, дейст­вие или човешка постъпка винаги лежат най-насъщните потребности, които принуждават човек да търси и намира средствата и методите, които биха ги удовлетворили. Така се е случило и с автора на Системата за здраве.

Той е роден през 1884 г. в семейство от средната кла­са. Детството и юношеството преминават доста комфортно, но му е отказано да продължи средното си образова­ние: на приемните изпити е скъсан, поради факта, че раз­мерът на гръдния му кош не отговарял на установените изисквания. Той възприел това като първи знак на нещас­тието и се замислил сериозно за проблемите на своето здраве. Бил със слабо телосложение и прекалено крехък, за да понесе редовните учебни занятия. Още от детство бил склонен към хронична диария и продължителни простудни заболявания. Съвременната медицинска наука му поставила диагноза — чревна туберкулоза и възпаление на лимфните възли на белодробните върхове. Момчето се чувствало болнаво и слабо. Когато го завели при известен лекар, той произнесъл смъртната му присъда, казвайки на родителите: "Този млад човек, за мое съжаление, никога няма да достигне 20 годишна възраст."

И наистина, сред своите съученици в началното учи­лище, Кацудзо бил с най-крехко здраве, но притежавал такъв интелект, че го смятали за вундеркинд. Само лошо­то му здравословно състояние и хилаво телосложение зат­руднявали реализацията на способностите му. Момчето жадувало за времето, когато ще бъде здрав мъж, надявало се на чудо. То посещавало школа по фехтовка и храм за религиозна медитация. След тригодишни усилени трени­ровки, отишло на преглед при друг лекар, чието мнение било по-малко песимистично. И наистина, изминали ед­на или две години без да боледува. Но скоро, независимо че никога не пиел алкохол и не пушел цигари, поради неправилното хранене по време на учебните занятия, така подкопал своите сили и жизнеспособност, че започнал постоянно да боледува и все повече и повече да слабее. Нито една зима не преминавала без възпаления на гърло­то или сливиците и то по няколко пъти.

С израстването на момчето било необходимо да се ре­ши въпросът за професионалното му образование. Избрал Общото техническо училище. Професията на инженер-строител се струвала и на него, и на родителите му, най-подходящата за човек с такова крехко здраве.

Но след като постъпил в Общото техническо училище не му станало по-добре. Поради постоянното боледуване често бил принуден да пропуска занятия, чувствал се не­щастен и слаб, разбирайки че главната пречка за реализа­ция на житейските му планове е лошото състояние на здравето му.

Проблемът за стабилизиране на здравето се превърнал Ниши във въпрос на живот и смърт. Следващите години посветил в търсене на практическо решение на въпроса, поставен пред него от самия живот — как да стане здрав.

 Четял с голямо внимание книги, съдържащи методи­ки за подобряване на здравето и прилагал върху себе си всички съвети и препоръки. Веднъж в ръцете му попаднали изследвания на Флетчер, в които се твърдяло, че за поддържане на здравето е необходимо така прилежно да се дъвче храната, че да се получат възможно най-голямото количество полезни хранителни вещества от всеки неин елемент.

Колкото и проста да била тази теория, тя извършила истински преврат в съзнанието на Ниши. Всички лекари, с които се бил консултирал до този момент, се огранича­вали само с лечението на болестта или само на нейните симптоми. Но теорията на Флетчър разширявала хоризон­тите: тя учела как да се подобри общото здравословно със­тояние на организма.

Именно от трудовете на Флетчър, Ниши разбрал: най-добрият лекар е природата. В самата нея са заложени ос­новите на живота и здравето. И решил: всичко, което му е необходимо, е доброто сдъвкване на храната. Ако човек дъвче храната по подходящия начин, той може да разчита на собствения си вкус, на своя природен инстинкт за из­бора на един или друг продукт. Ако му е "вкусно", ако яде с апетит — значи организмът получава от храната това, което му е необходимо, а ако не му се яде — значи не трябва.

Забележете! Децата отлично знаят, какво не достига на организма им. Никога не бива да се заставят да ядат, ако не искат.

Въпреки че Кацудзо никога не се е съмнявал в досто­верността на тази теория, той не можел да не забележи, че каквато и храна да му е подсказвало природното чувство, всичко било срещу него. Той не пренебрегвал правилното дъвчене, но станал склонен към лакомия и започнал да страда от претоварване, като изпитвал постоянна преумо­ра. Когато се стараел да обуздае своя апетит, начевал да губи от теглото си.

Освен това Флетчър препоръчвал да се отделят всич­ки трудно смилаеми компоненти на храната, добре да се обелват плодовете от корите им. Кацудзо старателно след­вал указанията му, но започнал да страда от запек. Спо­ред Флетчер, запекът не трябва да предизвиква безпокойс­тво, но Ниши забелязал, че той му причинява силно гла­воболие и чревни проблеми от различен характер.

По-късно Кацудзо се запознал с изследванията на друг специалист. От тях разбрал защо страда от заболяванията си: всяка храна, която не се усвоява, се натрупва в дебелото черво, като се превръща в "маса за пиршество" на бактериите, изработващи отровни вещества (токсини). Тези вещества се всмукват от стените на дебелото черво, после попадат в кръвта и като се разнасят в целия органи­зъм, предизвикват болест. Кацудзо си направил извода: храната притежава не само градивно, но и разрушително действие върху организма. Необходимо е така да се орга­низира храненето, че то не само да изгражда, но и да про­чиства организма.

Като постъпил в Техническия институт, Ниши се за­познал с работата на Синклер. Открил, че теорията за гладуването почти не се различава от това, което е изучавал, посещавайки будисткия храм, за да практикува религио­зен аскетизъм. Заложените в теорията на Синклер прин­ципи били толкова разумни, че Кацудзо бил склонен да мисли, че е намерил онова, което ще го излекува от бо­лестта на червата. Като резултат направил интересния из­вод, че: "ненормалните хора" по правило страдат от запек, й "великите умове" в по-голямата част от случаите имат склонност към разстройство. Този извод го насочил към no-нататъшно изучаване на връзката между дебелото чер­во и мозъка, която се оказала венецът в методиката на собственото му излекуване и създаване на собствена мето­дика за здраве.

Ниши обърнал внимание на трудовете на учени за кръвната циркулация. Особено го привлекли изследвани­ята на проф. Зепи от Московския университет — "Дина­мика на мозъчната циркулация". Прочитайки тази разра­ботка, научил, че мозъчният кръвоизлив е резултат основ­но от възпалението на ушите, което е обичайно следствие от заболяване на гърлото. Гърлото боледува в случаите, ако бъбреците не изпълняват функцията си; те от своя страна излизат от строя, когато човек спи в топло меко легло и облича топло, лошо пропускащо въздуха бельо. Тогава се нарушава функцията на бъбреците и на кожата, което се съпровожда със заболявания на черния дроб. И всичко започва от лошата работа на червата, защото ако се наруши перисталтичната им дейност, съдържимото в тях задръства дебелото черво, получава се запек, който во­ди до разширение и спукване на кръвоносните съдове на мозъка.

В "Клиника и лечение на мозъчното възпаление" на д-р Пасеп Ниши. бил впечатлен от резултатите от изслед­ване на гной с микроскоп при възпаление на мозъка. Д-р Пасеп забелязал, че тогава в гнойта се съдържат повече от 10 вида бактерии, като стафилококи, стрептококи, бакте­рии на Френкел, бактерии на пневмонията, менингита, туберкулозата, тифа и паратифа... Не по-малко от 23 гру­пи такива бактерии понякога се намират в разширените кръвоносни мозъчни съдове, като това може да се открие дори ори здрави хора.

Стигнал до извода, че в организма има защитни ле­чебни сили, способни да устоят на атаката отвън и да за­пазват целостта на организма. Започнал да събира инфор­мация за такива лечебни, сили....

 

 

 

Категория: Други
Прочетен: 359 Коментари: 3 Гласове: 7
 
   Buon compleanno Adreano!     06-01-1938  -„

     ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН ЧЕЛЕНТАНО!


Категория: Музика
Прочетен: 372 Коментари: 2 Гласове: 4
Последна промяна: 08.01 14:30
Търсене

За този блог
Автор: viva1122
Категория: Други
Прочетен: 78615
Постинги: 100
Коментари: 246
Гласове: 726
Календар
«  Януари, 2018  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031