Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Профил на viva1122
Име:
viva viva

Статистика
Популярни постинги:
9

Постинги този месец:
0

Гласове този месец:
6

Коментари този месец:
4

Любими блогове:
9

Блогъри добавили в любими:
9

Блог вълни:
0
Последни постинги
26.08 10:50 - MOZART - ROCK OPERA
 

                    MOZART - ROCK OPERA


Категория: Музика
Прочетен: 98 Коментари: 0 Гласове: 5
Последна промяна: 26.08 11:15
22.08 13:48 - Bruno Pelletier
 
                
                        Bruno Pelletier
Категория: Музика
Прочетен: 134 Коментари: 2 Гласове: 5
 
                                                ЯПОНСКИ ГРАВЮРИ

                                                    

image

Едно от най-известните видове японското изкуство е гравиране, известно като укийо-е (
浮世 ).

 Буквално "укийо-е" се превежда като "плаващ свят", който се позовава на будистката философия, в който думата "укийо" означава "смъртен свят." Но с настъпването на периода Едо "весели квартали" (публични домове), концепцията е преосмислена и иде реч за "в света на краткотрайни явления." 

За първи път думата "укийо-е" се споменава писател Acai Roi в 1661

Стил укийо-е се отнася за дърворезба, печатни графики върху дърво или печата на хартия. Създател на укийо-е художник и графичен дизайнер смята Hisikava Moronobu (   ).

Предшественици на укийо-е са ehon ( ) - сборници с разкази и придружаващите снимки. Тогава гравирането се използва като плакати за продукции Кабуки или свитъци с поговорки kakemono (  ), поставен в токонома на ниши (  ), оригинални домашни светилища.

Оригинална живопис укийо-е възникнала в края на 17-ти век. Първите отпечатъците са черно-бели, тъй като създаването им се използва мастило, както и 18-ти век започва да се цветни изображения. Тогава се използва техника за многоцветен печат, наречен Nishiki-д ( ) - «брокатени снимки".

 image


Musya-е
 (武者絵) - снимки на известни самураи - отнася до историческото и героичното в жанра и става популярна през 1830. Изобразени са реални исторически фигури, хроники и членове на средновековни войни. В края на 19-20 век са служили като един вид гравиране средства за масова информация, които разказват за събитията на фронтовете на военните действия с Китай и Русия.

Учител: Utagawa Kuniyoshi.

image
image

 


Категория: Други
Прочетен: 311 Коментари: 5 Гласове: 6
Последна промяна: 21.08 21:59
04.08 22:25 - Сакура
САКУРА

  ВИШНЕВ ЦВЯТ ПРЕЗ НОЩТА

 

Друг цветен символ на Япония е красивия и с деликатен аромат вишнев цвят - гордост на японците, които се  възхищават и прекланят пред красотата и природата.

 

Будистките монаси асоциират тези цветя с непостоянството на земните радости и скърби и преходността на живота - под клоните на вишната и тази красота, неволно човек започва да си мисли за смисъла на живота.

 

В Япония, вишната е символ на пролетното пробуждане и преходност. Има и фестивал , където се възхищават на вишневите цветове – казва се Hanami(おはなみ,お花見 ). Цъфтежа на вишневите клонки още от древни времена се счита за последното пристанище за успокоение на душите - японците са суеверни и ревниво пазят традициите си.  

Сега в Япония има  около  триста вида вишни с различни окраски на цветовете от бяло, нежно розово и по-тъмно розово стигащо почти до червено. В периода на цъфтеж всички японски семейства се разхождат по алеите и в паркове - под вишневия цвят, възхищавайки се на красотата на това необичайно,  прекрасно дърво, за да бъдат посипани с тези деликатни и уханни цветове. Някои от тях  дори поставят колите си така, че да бъдат и те посипани и украсени от падащите цветчета.

 

- Konnichiwa – Здравейте! – こんにちわ следваща дума от мен :)Категория: Други
Прочетен: 329 Коментари: 6 Гласове: 5
Последна промяна: 04.08 22:46
 
Хризантемата - символ на Япония

 Много хора смятат, че символът за цвете на Япония е череша, но това е подвеждащо. Да живееш в страна, която така страстно обича хризантемата, че не официално я признават  за цвете-символ на Япония. Официалното име на това растение е "kikkamonso", т.е. "Герб под формата на хризантеми" . И това е едно цвете с 16 венчелистчета, което се счита за признак на имперска сила, Слънце и богатство. Хризантемата краси герба на японския императорски двор, и то в паспорта на японците.


Една легенда
Дори самата Япония трябва да е  благодарна за своя произход на хризантемата. В древни времена, според известната легенда, китайски жесток император научил, че на островите в морето растат магически растения - Хризантеми. От сока от това цвете може да се приготвя еликсир на безсмъртието. Но магията е ефективна, ако цветето се откъсва от честен, добър човек с добри намерения. Императорът знаел, че нито той, нито неговите подчинени нямало да могат да запазят тази свойства на растението, защото всички те имали зли сърца. И така, той намерил честен лекар и взел триста момичета и момчета, всеки да откъсне по едно цвете. От тях със сигурност трябвало да има най-малко един човек, който е в състояние да съхрани това магическо свойство. На острова  всички хора, били очаровани от красотата на района. Всички знаели, че след като се върнат, императорът ще ги убие и така че никой не се е решил да се върне в родината си. На острова, те основавали своя държава под името Япония.
Хризантемата е едно от най-често срещаните видове цъфтящи растения в страната. Всеощото признаване и обич към Хризантемата е получила заради  най-различните си видове и форми. Някои видове  са дошли от Средиземноморието и Африка, но основната родината се счита Китай и Япония. 

Първото изображение на цветето се вижда върху китайските порцеланови изделия, намерени от археолозите. Тези съдове са били произведени най-малко преди 2500 години. Цветето може да се види и в моделите на тъкани, чинии и вази. В древни времена, хризантемите, изобразени в дрехи, се смята за свещена,  тъй като тя е носена само от представителите на императорското семейство.

 

Хризантемата за Япония е символ на  щастие и мъдрост. Тя е свързана с богинята на Слънцето - Amaterasu, на божествената богиня на храма и старите прародители на японските императори.

Дори и през 12 век, император Gotoba /управлявал - 1183-1198/, като голям фен на хризантемата я използвал като личен печат.

 Официално хризантема  с 16 венчелистчета е била използвана като емблема на императорския двор през 1869. В рамките на 2 години, правителството издаде указ, съгласно който утвърждава правото на членове на императорската къща за използването на хризантемата  в картина. В същото време всички останали японците не е било позволено да я използват. В момента тази забрана вече не е валидна.


По време на Втората световна война хризантема е символ на Великата японската империя. Изображение на хризантеми се монтират на военни самолети и кораби. Камикадзе войници бяха разрешено да използват цветето в знак на смелост,на каските на войниците, на раменете лепенки и корици са украсени с котва и хризантема.В  имена на военни операции също се споменава името на хризантемата.

 
щастие

Категория: Други
Прочетен: 439 Коментари: 15 Гласове: 8
Последна промяна: 29.07 15:44
Търсене

За този блог
Автор: viva1122
Категория: Други
Прочетен: 55735
Постинги: 89
Коментари: 201
Гласове: 585
Календар
«  Септември, 2017  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930