Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2017 18:07 - БОНЗАЙ
Автор: viva1122 Категория: Други   
Прочетен: 1514 Коментари: 13 Гласове:
9

Последна промяна: 02.10.2017 12:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
БОНЗАЙ - КРАСОТА 

image


image

Има много истории и легенди за това чудо, създадено от човека, чиято родина е загадъчният и уникален Изток.

 История и легенди

Налице са тези джуджета, които познаваме с японското име "бонсай", не в Япония, а в Китай преди повече от две хиляди години. Но легендите за тях се появиха по-късно. Както се казва в легендата, императорът на династията Хан, който управлява от 206 до 220 г., решава да създаде в градината на своя дворец малко копие на империята. С истинска китайска скрупула, всички хълмове, реки, езера и, разбира се, малки дървета бяха пресъздадени. Въпреки това едва ли би било възможно да се пресъздадат дърветата в миниатюрна форма, ако не за традицията, която вече е била разработена по това време.

Пензай (китайско четене на йероглифи) - дърво "отгледано в табла" - се появи в Небесната империя, както се казва, "не от добър живот". Повечето от бедните хора, обитавали китайски градове, бяха от селото, а копнежът на нови жители на земята доведе до особен начин да отглеждат джуджета вкъщи. 
Смята се, че първият бонсай е отгледан в порцеланов съд от великия китайски поет и художник Уанг Уей.

 

И ето тук и се появи в градината на двореца на императора на гората и на горичката на селяните. Очевидно владетелят е бил привързан към даоизма, защото таоистите вярвали, че като правят обекта миниатюрен, вие получавате власт над него и можете да притежавате всичките му магически качества.


image

До 18-ти век в Япония, техниката на отглеждане на бонсай се е превърнала в много изтънчена форма на изкуството. И тогава от манастирите и дворци на японската аристокрация страст беше да проникне в къщата на самурая и началото на XIX век, се е превърнал в национален феномен, разпространява във всички сектори на японското общество. 
По това време, миниатюрни дървета нарича hachinoki - "дървета в купища".

 

Голяма роля в развитието на това изкуство, като национално явление, играе император Мейджи, който е талантлив поет и познавач на бонсай. В годините на своето царуване се появява терминът "артистичен бонсай".

image


Тагове:   бонзай,


Гласувай:
9
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - ...
02.10.2017 13:50
Всички четири изображения са интересни и красиви и на истина сякаш пресъздават истинско дърво в мини-размер.

Красиво, изящно и приятно е да си го гледа човек в една малка купичка предполагам :)

Текста също беше интересен, като естествено за мен беше инфо, което не знаех.
цитирай
2. germantiger - +
02.10.2017 13:51
1 е като някое дърво от джунглата или тропическите пояси САВАНАТА, но тези влажните в азия, където е наблъскано с растения, не сухите в африка

2 е като самотно дърво нейде

3 е най-чудно и ефектно за мен

4 е най-красиво и изчистено като линия и форма
цитирай
3. viva1122 - Благодаря за коментарите и....
02.10.2017 18:01
и проявения интерес. :) - за мен са съвършенство в несъвършенството и го превръщат в изящно дръвче.

Може да допълня още малко тук в коментар...
В Япония е пренесено през VI в. от будистките монаси
Будистки поклонение на Бодхи дървото, при които, според легендата, Буда просветление, до голяма степен предварително определен не само функции на структурата, но и дълбоката символика на бонсай. В будистката митология, която се възприема в Япония, върховният владетел действа като строител на светилището с градина, в която расте дървото на живота. Целият свят е градината на Буда, а владетелят в него е градинар. Така че, отглеждането на бонсай, японците се чувстват мощни, като императора.
Способността да се доближи идеята до съвършенство е характерна черта на жителите на страната на изгряващото слънце.
Една от историята-легенди в Япония е тази-
По време на царуването на император Гу-Фукакус живее известният регент Саимиоки Токиори. Когато е бил на тридесет години, той се оттегля в манастира в продължение на няколко години, но често мирът му се нарушава от горчивите оплаквания на селяните, които страдат от тиранията на тираничните служители. Преди всичко Токийори се притесняваше за благополучието на своя народ и след дълбок размисъл реши да промени външния си вид и да се скита от място на място, за да опознае живота на бедните колкото е възможно по-близо.
Прави всичко, което е в неговата власт, за да спре криминалната злоупотреба с власт сред длъжностните лица. (И тук можем да разберем, че Токийори е последовател на Буда, защото също е оставил бащиния си дворец, за да научи живота на обикновените хора)
Токийери решително започва да работи и да разбере и накрая пристигна в Сано, че в провинция Кодзуке.

цитирай
4. viva1122 - ...
02.10.2017 18:13
и легендата -
Беше зима и поради силната виелица благородният скитник се изгуби. Но за негова наслада той забеляза малка, покрита със слама колиба, закътана в подножието на хълма. Токиори отиде в тази колиба. Домакинът приветства сърдечно поканата на пътника, след като прие регент на скитащ монах. Когато Токийори седеше в малка колиба, пред него имаше само остатъци и тъй като той не беше ял нищо от сутринта, той отдаде почит към Буда и дотам. От наблюдателя Токиори разбра, че му се сервирал не ориз, а само просо - собствениците наистина бяха много бедни, но въпреки това щедри, и тази щедрост докосна сърцето на Токиори.
Но това не беше всичко. В края на храненето всички се събраха да се настанят в близост до огнището, но пожарът бързо изчезна поради липсата на дърва за огрев. Собственикът погледна в гърдите, където държеше дървото, но уви! Беше празно там. Без колебание мъжът излезе в покритата със сняг градина и донесе три бонсаи, джуджета - бор, сливи и череши.
Въпреки протестите на Токиори, собственикът счупи малките си растения, които наследи, и ги хвърли в огнището, където огънят незабавно избухна в пламъци.
Tokiori осъзнал, че ако собственикът на една скромна хижа е собственик на такива ценни дървета, този факт ясно заявява, че щедър човек става не фермер от раждането, но е бил принуден да се превърне в един такъв под влиянието на някои житейски обстоятелства.
Предположението на регента се оказа вярно и собственикът неохотно каза, че името му е Сано Генгзаемон Цунео и че е бил самурай в предишни времена. Той трябваше да се занимава с земеделие като наказание за неприличния акт на един от неговите роднини.
Токиори веднага си спомни името на този самурай и го покани да поиска възстановяване на неговите права..... и т.н.
В тази легенда всички прекрасни черти на японския народ са преплетени: благородство, скромно достойнство, смелост и вечно желание за красота.
цитирай
5. viva1122 - и последно - вмъкнато в коментар...
02.10.2017 18:59
Както казват специалистите: "Разликата от всички останали видове изобразително изкуство се крие в очарователната черта, която по принцип бонсай никога не е завършила. Той е роден, развива се и върви, както и целия живот.
Тъй като древното дърво, колкото повече остава върху него следите от миналото, толкова по-приятно и интересно е за нашия поглед. Това важи в пълна степен и за бонсай.
В един изключително хармоничен бонсай можем да наблюдаваме едновременно трите периоди на живот - младост, зрялост и старост. Младежите се олицетворяват от прясна, млада листа, зрялост от цветя и плодове и старост от багажника, мощни, с груба кора, често разцепени, с кухини. Може да се спори за това, което е по-важно в бонсай - елегантност и драма, но няма съмнение, че ако и двете от тези качества са налице в пълен размер, можем да видим, шедьовър ".

Модерните любители на бонсай казват, че те са покрити с удивително усещане за мир, когато работят върху дърветата си.
Има легенди, ако бонсай живее в къщата в продължение на няколко години, тогава собствениците на къщата развиват интуиция, което ги предпазва от много грешки.
цитирай
6. germantiger - ...
02.10.2017 21:09
Благодаря за интересните легенди, макар аз да не съм благодарната публика за тях, жалко за бонсайчетата в огъня, но пък нали това е възела в легендата :)
цитирай
7. viva1122 - ...
02.10.2017 22:20
А аз вместо да отговоря с 2-3 изречения и ти дам отговор :), реших да си допълня постинга тук в коментари и всеки ако желае може да прочете и без коментар.

Благодаря и поздрави!
цитирай
8. barin - Здравей, viva 1122. За интересни ...
03.10.2017 14:45
Здравей, viva 1122. За интересни легенди пишеш за вековните малки дървета. Виждал съм ги по скалите в планините, където няма почва как са израснали, но са ниски.
Поздрави!
цитирай
9. viva1122 - Здравей, barin!
03.10.2017 17:17
Здравей, viva 1122. За интересни легенди пишеш за вековните малки дървета. Виждал съм ги по скалите в планините, където няма почва как са израснали, но са ниски.
Поздрави!

---------
Благодаря за коментара и се радвам, че информацията предизвиква интерес и се чете.
Аз публикувам това, което чета, а не го пиша/по-скоро превод/ от собствени наблюдения и опит с мисълта, че и на други може да им е интересно. Исках да наблегна и да покажа каква красота и изящество за очите е това изкуство в снимки, но после реших да продължа с историите.
За съжаление аз не обикалям планините и не съм сред природа, но тогава нека природата и това изкуство дойде у дома :) дори само да му се порадвам и от екрана и не само - за мен пак е радост и удоволствие.

Възхищавам се на хората, които обикалят планини и буквално дишат и съзерцават природните красоти - водопадите, гори, цветя и тревички, но аз съм друг човек по природа.

Отново Благодаря и Поздрави!
цитирай
10. viva1122 - ...
05.10.2017 12:50
Здравей, barin!
Със закъснение още един коментар от мен, относно скалите и дървета в тях, които си видял. Е, и това може да се пренесе в дома, но разбирам, че въздуха и разходката в планината не може :). Отговарям ти, защото се чудех, защо се предлагат "тези скали" за продажба и бонзаи, а то било толкова просто - има много видове, някои от които са в процепи на скали. Но това вече е за хора занимаващи и отдадени на това изкуство като хоби или професия. Жалко, че предлагането и показването, хората занимаващи се това изкуство смятам, че е прекалено малко. Всичко това е малко излишно, но все пак да го кажа, като представям бонсай тук.

Поздрави!
цитирай
11. viva1122 - и накрая...
05.10.2017 13:22
малко излишно, но да напиша нещо за този вид в скалите, а и не смятам да продължа с втори пост -
-
Отглеждане в стил Бонсай (Ishisuki)

В този стил корените на дървото растат в пукнатините и дупките на скалата. Това означава, че няма много място за корените да развиват и абсорбират хранителни вещества. Дърветата, растящи в скалите, никога няма да изглеждат наистина здрави, затова трябва да се види, че дървото трябва да се бори да оцелее. Важно е да се наторяват и да се напояват често, защото няма много място за съхранение на вода и хранителни вещества. Скалата, в която расте Бонсай, често се поставя в плитък съд, който понякога е пълен с вода или фин чакъл.

И дано не съм дотегнала с много информация - целта ми беше изображенията и видовете, защото за мен е нещо съвършено и прекрасно.
цитирай
12. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга!
12.10.2017 17:56
Толкова са чудесни, че едвам си откъснах погледа от тях. Един съвършен микро -свят, будещ умиление.
Хубава вечер и благодарност от мен!
цитирай
13. viva1122 - batogo...
15.10.2017 22:33
12. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга!
12.10 17:56
Толкова са чудесни, че едвам си откъснах погледа от тях. Един съвършен микро -свят, будещ умиление.
Хубава вечер и благодарност от мен!

.................
И аз Благодаря за мнението и отношението към това, което представям от това изкуство и удоволствието е за мен! Извинявай, че видях коментара ти със закъснение, но не мога да пренебрегна такива топли думи!

Поздрави и хубава вечер!цитирай
Търсене

За този блог
Автор: viva1122
Категория: Други
Прочетен: 80111
Постинги: 100
Коментари: 246
Гласове: 728
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31